internetlös

Det börjar bli ganska klastrofobiskt i mitt rum utan internet nu. Jag ger det till på tisdag, och om det inte har kommit tillbaka då ska jag börja knacka på hos grannarna och försöka köpa in mig på deras.

Just nu sitter jag i skolan för att göra min franskaläxa. Det går sådär. Dessutom känner jag mig lite sjuk och trälig. Det ska bli väldigt skönt att åka till Örebro i helgen! Där väntar bio, bad, tacos, holidaydipp och en cj :)

Sedan sist har jag varit på en weekendtrip till Bruges och Gent, man kan stava de där ställena lite hur som helst och nästan alltid blir det rätt för de har franska, flamländska, engelska namn. Bruge/Bruges/Brugge heter det för att det betyder brygga på svenska. Som guiden sa betydde hamn. Pyttsan.Filmen In Bruges är ganska bra, se den! Tyvärr hann jag inte upp i tornet, de går jag göra nästa gång.

Leffe finns ju i Sverige också, här i Belgien har jag hunnit testa alla utom Radieuse. 9an är godast!


Biblioteket

Sitter nu i skolans bibliotek och tittar på alla elever som ska åka hem över helgen. Jag har fått reda på varför internet inte har fungerat senaste veckan. Olivier har inte betalat räkningarna! Skoj.

Här är min utsikt just nuOch här är jag just nuParisresa bokad och betald 5/3 till 9/3. Det kommer bli fint :)

Imorgon är det ESN-resa till Bruges och Gent här i Belgien.

Brygge (nederländska: Brugge, franska: Bruges, tyska: Brügge) är en stad i nordvästra Belgien. Brygge är den största staden och huvudstad i provinsen Västflandern som ligger i delstaten Flandern.

Två av stadens främsta sevärdheter är de båda gotiska tegelkyrkorna Sint Salvator-kerk och Onze-Lieve-Vrouwe-kerk. Den medeltida stadskärnan blev 2000 uppsatt på UNESCO:s världsarvslista.

 

Gent är en stad i Flandern i Belgien; 230 951 invånare (år 2005).

Två av stadens främsta sevärdheter är borgen Gravensteen, byggd 1180, och den gotiska katedralen Sint-Baafs, i vilken man kan beskåda Gentaltaret, utfört 1420-1432 av Jan van Eyck.

Stadens järnvägsstation är en av Belgiens mest trafikerade och även om Gent ligger i inlandet så har staden en hamn, som står i förbindelse med Nordsjön via Gent-Terneuzen kanalen. Det finns en väl utbyggd spårvagnstrafik (Tram) och lokaltrafiken är generellt billig. Eftersom det är en universitetstad är antalet cyklister även ganska stort.

Varje sommar anordnas en festival kallad gentse feesten


Karneval i Köln!

klicka för lite större bilder

Helg!

Fredag till lördag var CJ här och hälsade på. Jag visade Louvain-la-Neuve helgtid, vilket ju innebär att det är folktomt. Han fick se min favoritrestaurang/café/bar och jag fick äta lite lösviktsgodis som han hade med sig J

 

Helgen innebar det också det obligatoriska Bryssel-besöket. Min andra tur till huvudstaden var som den första, men kallare väder och kramvänligare sällskap! Jag lyckades såklart få oss att gå av på fel station och glömma telefonen på Delirium. På tåget tillbaka till LLN fick vi hoppa av och ta oss tillbaka till baren. Jag hade ingen tilltro till belgare, men det visade sig att en vänlig själ hade lämnat in den i baren.

Helgen gick alldeles för fort, men som tur är har jag flera roliga saker att se fram emot:

 

Carnaval de Cologne (okej, det här har ju redan hunnit ske… bilder kommer snart!)

Weekend i Brugge och Gent

Kanske ytterligare en Bryssel-tripp

Långhelg i Örebro

 

Här i Louvain-la-Neuve är det återigen skolvecka. Som Heidi uttryckte sig igår så känns det som om vi fortfarande är lediga. Vi tror att det kommer vara såhär fram till påsk, och efter kommer alla rapporter och uppgifter komma som ett slag i ansiktet. Så istället för att plugga ägnar jag mig åt ost och vin-kvällar, öldrickande och utgång på cercles. Det mest produktiva jag har gjort är att tvätta och köpa en fransk grammatikbok.

Man kan säga att jag fortfarande tvättar, eftersom allt hänger och torkar i mitt rum. Jag var riktigt pepp på att prova på att tvätta ”som på film”, men det visade sig vara riktigt, riktigt tråkigt. Till råga på allt fanns det inga lediga torktumlare, så nu, ett dygn senare, är det mesta fortfarande blött och alla mina 9 kvm är draperade i kläder.

 

Sist det sämsta som har hänt sedan jag kom hit:

Internet funkar inte! Så nu sitter jag i källaren på LSM-huset ensam i en datorsal. Det är pinsamt hur internetberoende jag är. Jag vill ha tillbaka. Nuuuuuuuuuuuu

 


CJ-helg

Idag kommer CJ hit. Dessvärre slutar tågan gå så fruktansvärt tidigt här. Fem minuter efter att han landar går bussen från flygplatsen som vi måste hinna med. Detta ser jag som en omöjlighet, så jag luskade reda på en minibussservice som ska skjutsa oss hem till mig för 44 europeiska pix. Det suger lite. Men det är bra att han kommer hit idag :)

Helgens program ser ut såhär:

Fredag: upphämtning och ölprovning på det mysiga caféet ovanför ett tvättställe (man får prova alla trapistöler)
Lördag: Bryssel, men Manneken Pis, Grand Place, ev. deras triumfbåge och sedan Delirium för hela slanten
Söndag: Crepe-frukost på crepe-stället. Är vädret ok vill jag visa skogen. Annars är LLN dött på helgerna.


Den här veckan har mest bestått av lite skola, lite öl, lite cerlces och lite träning. En ganska bra vecka! Just ni bara väntar jag på att tiden ska gå. Mitt tåg till flygplatsen går om 3 timmar och 30 minuter.

Hett tips på spontanpresent


Jag vill ha den där tröjan :)

Handikappad

Efter att glatt ha provat på ytterliggare en träningsform på Centre Sportif de Blocry kan jag konstatera att två timmars volleybollträning resulterat i:
 • 50 % success rate på mina servrar
 • en tumme som gör förskräckligt ont
 • ömma underarmar
 • inget som helst värdeskapande från min sida under matchen, förutom de där två servrarna...
 • bara 5 poäng i träningsschemat
Kommer jag gå tillbaka? Ja, kanske det.


Imorgon väntar ett nytt försök på franskakursen, hoppas den blir bra så jag lär mig lite. Man blir lätt bekväm och försöker prata engelska med alla...

Mes cokotteures


Jag bor ju i ett kot med 7 andra personer. 6 utav dem är belgare och en är från Frankrike. Eftersom helgen närmar sig sitt slut och en ny skolvecka snart börjar rullar rullväska på rullväska på gatan utanför och mitt kot börjar fyllas på igen.

Mina cokotteures är:

Sam - Han har även med sig kaninen Michel (inte Max som jag trodde hela första veckan)
Gael
- Han spelar hockey, men inte på is.
Charles - Han kanske heter Charles, jag vet inte säkert. Så jag brukar kalla honom fransmannen.
Nathalie - Hon är lite blond, det tycker jag är konstigt - jag har inte sett så många blonda belgare
Celine - De andra säger att hon är märklig, men jag tror att det är nåt skämt bara
Pauline - Hon är jättetrevlig och bor i rummet bredvid mig. Synd att jag förstår hennes franska sämst.Idag var första gången som jag testade gymmet här i Louvain-la-Neuve. Jag provade aerobics och blev grymt besviken då första halvtimman bestod av att klappa i händerna och gå till höger, vänster, höger.. Andra halvtimmen gjorde vi situps och kissande hunden. Tror jag ska testa "indoor training" och combat-klasserna istället.

Det roliga med majoriteten av studenterna här i LLN är att de klär sig så TRÅKIGT. Men idag har jag slappat och tränat och har därmed sett ut som dem:


vidare betraktelser


Lite amerikaner, svenskar och en finne i Bryssel

Gårdagens resa till Bryssel var jätterolig! Bryssel var en fin stad och man kom dit med tåg på lite mer än en timme. Nu har jag sett deras Grand Place (bilden), Manneken Pis, EU-parlamentet, lite monument och, sist men inte minst, Delirium. Baren med flest öl i hela världen, mer än 2000! Jag provade en öl som smakade honung och koriander, en körbärsöl som var 8 %-ig och några andra som jag inte kommer ihåg vad det var för speciellt med dom. Jag kommer definitivt komma tillbaka. CJ lär gilla det stället :)

Jag har haft några fler föreläsningar nu och kursvalet har reviderats något. Läraren i kursen Strategic Communication var helt dum i huvudet (om han nu ens hade något där inne) så jag hade ganska svårt att lyssna på honom. Sökandet efter en annan kurs har resulterat i att jag ska läsa Industrial Organization and Strategy (på ett ungefär), men jag är lite osäker på om jag kan få den tillgodoräknad. Dessutom har detta överflöd av kurser att välja gjort mig läskigt petig. Jag tänker inte läsa kuser som går på måndagar, fredagar, klockan 8:30 på morgonen eller har för mycket att göra i sig. Så jag skippar Advanced Strategic Management till förmån för Corporate Social Responsibilty, som verkar vara ett ganska hett ämne just nu. (Och en ganska luddig kurs)

Jag har druckit öl varje dag sedan jag kom hit, vilket börjar kännas ganska dåligt efter ett tag. Ett gymkort inskaffades därför (20 euro för en termin) och idag ska det bli premiär. Jag ska gå på ett aerobicspass, men man kan göra i princip vad som helst, t.ex. pil och båge, jonglering, klättring och vattengympa. Jag hopppas att det kommer bli mycket aerobics, cirkelträning och badminton för min del.

Efter en och en halv vecka i LLN börjar jag hitta, veta hur det mesta fungerar och lära känna människor. Eftersom Belgien är så litet åker alla studenter hem på helgerna och staden är HELT öde. Det är ingen här, förutom en massa scouter som springer runt i shorts hela lördagen och söndagen. Vi utbytesstudenter tycker att det är konstigt, både att alla åker hem samt att scouterna hänger inne i staden och inte i skogen.

Resor och besök bokar för fullt, veckorna fram till mitt påsklov är nästan alla planderade. Ordningen är som följer:
v5 - Bryssel
v6 - CJ på besök!
v7 - Bruge och Gent
v8 - Hem till Sverige
v9 - Llånghelg i Paris?
v10 - M&P på besök
v11 - tomt
v12 - Amsterdam
v13 - Påsklov, hem
v14 - Påsklov, tågluff?

Det är KUL med alla planer och alla människor här. Det enda jag saknar just nu (förutom en viss skrutt) är att ha någon egen stans att bo, en egen lägenhet. Det här med att ha ett rum med delad toalett, dusch och kök är nog inte min grej i längden.

Det här med att inte läsa kurser på måndagar lönar sig ganska fort. Imorgon står en tur till Luxemburg på dagordningen. Vad kan man göra där? En Lonely Planet över Belgien och Luxemburg får hjälpa mig imorgon.CJ


Nästa fredag kommer CJ hit, det är bara typ en 9 dagar kvar!

2 cercles down, many to go

Hej,

Cercles var kul!! Det var inte så smutsigt som jag trodde, men de som har varit här länge säger att det bara blir skitigare och skitigare, så vi får se hur det slutar :) Efter att jag kom hem från cercleskvällen hade mina co-koteures (de som jag bor med) lite efterfest i köket och jag försökte prata med dem. Jag tror att det gick bra, men jag förstår fortfarande bara enstaka ord när de pratar med bara varandra.

Sedan kom måndagen, den första skoldagen! Eftersom en kurs på 6 hp här bara omfattar 30 timmar schemalagd tid har man inte så mycket i skolan, och jag var ledig hela dagen. Så istället för att plugga gick jag till köpcentret för att hitta några saker att dekorera mitt rum med. Och det gjorde jag kan jag säga! 70 % rea var det, och inredning blev därefter:


silverklocka 75 cent (!), guldgardin och blomslinga
(mamma, om du klickar på bilderna så blir de större :)

På kvällen var det anordnat middag med utbytesstudenterna. Precis innan jag skulle gå skulle mina rumskompisar ta en apertif och de bjöd in mig. Nu tror jag att jag har träffat alla som bor här, men jag känner mig fortfarande som en outsider i mitt eget kot.. Efter söndagans cercler med kot-efterfest kände jag mig trött och slutade kvällen med att fixa med kurserna jag ska läsa i vår. Förhoppningsvis blir det:
 • Brand Management
 • Advanced Marketing
 • Supply Chain Planning
 • Strategic Communication
 • Advanced Strategic Management
 • Franska B1
Jag är lite osäker på Supply Chain kursen, men det kan vara roligt att testa något här som jag inte hade tänkt läsa i Linköping.

Idag hade jag min första föreläsning, den var i avancerad marknadsföring. Föreläsaren pratade helt okej engelska och kursen ska handla om relationsmarknadsföring som jag tycker är spännande! Vi ska göra ett grupparbete i grupper om 6 och som tur var blev det inga svårigheter att hitta en grupp eftersom det var några erasmus-studenter där som jag hade pratat med tidigare.

Sen sist har jag även hunnit med:

promenad i skogen - det kommer förhoppningsvis bli fler, då det kändes som om man kom ut ur "bubblan"
ölprovning - alla 6 trappistöl om jag har fattat det hela rätt, ska på 2 ölprovningar den där veckan också.
att klappa kaninen i köket - läskigt
att vänja mig vid kindpussar - ett väldigt trevligt sätt att hälsa på
ett första besök i skolmatsalen - spagetti med köttfärssås för 2,60.
tappa mina vantar
köpa nya vantar

äta en macka med ost och ägg i - konstigt nog var det inte äckligt, men det måste vara något med den belgiska maten tror jag

Ikväll är det ölprovning och ett besök på "vår egen" cercle!

RSS 2.0