snöoväder, kot erasmus, öppettider, öl

Resan till LLN började med att åka upp till Skavsta en dag tidigare pga all snö, massor av plan var försenade, omstyrda och inställda. Första gången jag bodde på hotell ensam, det var inte så spännande när jag bara undrade om mitt plan skulle avgå eller inte. All oro visade sig vara i onödan, på morgonen var det visserligen snö överallt men flyga gick hur bra som helst. Min ena väska var lite överviktig, men mannen i incheckningsdisken tyckte väl att det gick an.

När jag landade i Charleroi kom det en tjej från skolan och mötte upp mig för att visa vägen till tågstationen. Det var ganska skönt att slippe behöva fundera på var man skulle ta sig osv med all packning. Som tur var för mig så hade det snöat (kanske 1 cm eller så) så tågen gick inte alls den dagen och tjejen, Charlotte, fick skjutsa mig i sin bil hela vägen till LLN. Där blev jag avlämnad på Kot Erasmus, kot är ungefär samma sak som en studentkorridor. Kot Erasmus är en projektkorridor som finns för att ta hand om erasmusstudenter som jag. Där skulle jag bo i några nätter, i vad som visade sig vara ett rum med 9 våningssängar. Det var lite svårt att veta vad man skulle göra det första man gjorde, och jag kände mig lite ensam, men sen kom jag på att det fanns en massa saker jag var tvungen att ordna. Så jag försökte hitta runt i staden till boendekontoret, min studievägledare, registreringen osv. Det slutade med att jag fick ett rum på 9 kvm, som skulle bli ledigt på måndagen. Typiskt tänkte jag, då måste jag bo på Kot Erasmus i 4 dagar... Studievägledaren tog all info på franska, men jag förstod det mesta! Prata franska visade sig vara svårare.

Lite senare stötte jag på Heidi från USA/Kanada och vi åt middag ihop och hamnade på en restaurang där kyparen började ge oss öl för att byta bord, och sen ytterligare öl för att vi inte skulle gå. Lite runda under fötterna gick vi och la oss och sov med 16 andra.

Dag nummer två i Belgien fick jag, men lite list, tillgång till mitt rum och kunde flytta dit mina väskor. Jag delar kot med 7 andra personer, varav Sam var den enda som var där. Hans engelska visade sig vara sämre än min franska och vi har hittills kommunicerat på franska. Det har mest gått ut på att jag har ställt en fråga och sen fått ett svar. Då ber jag honom säga det igen lite långsammare, men i slutändan förstår jag inget ändå. Jag behöver nog en franskakurs.. Sam hade med sig sin kanin, Max, som bor i köket. Den springer omkring löst och är så långhårig att jag först inte kunde se vad som var fram och bak på den. Till slut såg jag öronen, vilket hjälpte lite.

Ena sidan av mitt rum!
Mitt rum är inte så stort, men det är blått!


andra sidan
Jag har ett handfat, men delar toalett och dusch med de andra.

Eftermiddagen bestod av en infostund i skolan med tillhörande öl efteråt på en irländsk pub. Utbytesstudenterna på managementskolan kommer från alla olika delar av världen, en del kan franska och engelska perfekt och en del kan bara det ena osv. Jag hamnar väl någonstans i mitten. I skolan träffade jag en svensk tjej som pluggar i Lund, Tove, och vi det var kul att träffa någon man kunde babbla lite med :)

Igår, lördag, så shoppade jag lite kläder. När jag packade upp mina saker insåg jag att jag inte hade fått med mig mycket alls. Som tur är har de jättebra rea just nu! Kvällen bestod av middag och öldrickande med Tove och Heidi, och lite senare drinkar och dans med alla på den irländska puben. Alla belgare har så nära hem, så Louvain-la-Neuve avfolkas på helgerna och därför samlas alla utbytesstudenter på Beckett's då, vilket var ganska trevligt.

Idag har jag sovit halva dagen. Det har kommit hit ytterligare en som jag ska bo med, man jag har inte stött på honom än. Jag hoppas att någon kommer kunna engelska, så jag lite lättare kan ställa frågor. Annars får jag se det från den ljusa sidan, jag lär ju förbättra min franska avsevärt om det är det enda jag kan prata med dem. Lite nervös är jag ändå inför den, jag vill ju inte bli den konstiga utbytesstudenten ;)

Ikväll är det dags för förfest med alla på kot erasmus och sedan blir et utgång på en eller flera cercles. Varje fakultet har en cercle, som är ett smutsigt uteställe där man shotar öl (?). Vi har blivit förvarnade om att man kommer få öl på sig och ska ta sina fulaste kläder.

Hittills här i Belgien har jag mest druckit öl och sprungit runt till olika kontor. De har lite speciella öpptettider och på måndag ska jag försöka gå till stadshuset och på något sätt skriva in mig i kommunen och skaffa ett gymkort! 20 euro för en termin tyckte jag var jättebilligt, men Heidi som går i skolan i Kanada tyckte att det var dyrt. Knasigt, tyckte jag. Imorgon börjar skolan och jag ska spana in kurserna jag är intresserad av.

Lite senare kan jag berätta om staden, Louvain-la-Neuve. Den är nämligen ganska märklig. (Nu blev jag lite nöjd med att få in en cliff hanger i min blogg..)

À bientôt!

Välkommen till Emmas blogg!

Det känns lite töntigt att skaffa en blogg, men jag tänkte att det kanske är kul för andra att läsa vad jag gör och dessutom kommer jag komma ihåg allting mycket bättre om jag dokumenterar det med bild och text.

 

Läget är såhär:

 

Jag är min fjärde dag här i Louvain-la-Neuve i Belgien, några få mil söder om Bryssel. Här ska jag plugga i vår på Louvain School of Management som ingår i Université catholique de Louvain. Tanken är att jag ska läsa kursen som kan ingå i min examen från Linköping samt lära mig lite bättre franska. Terminen börjar på måndag och jag kommer förhoppningsvis hem någon gång under juni, men som allra senast i början av juli.

 

 

 

Vad som har hänt de första dagarna här tänker jag berätta senare, nu är det dags att gå ut i solen för att äta lunch!


RSS 2.0